Wat is een Scale-up?
Een scale-up is een bedrijf dat met succes van een start-up naar een volgroeid bedrijf is getransformeerd, met een bewezen bedrijfsmodel, een significante klantenbasis en een duidelijk pad naar duurzame groei. Scale-ups worden gekenmerkt door hun vermogen om hun activiteiten snel op te schalen en toch zeer winstgevend te blijven.
Word lid van het OVHcloud Startup Program
Word lid van onze groeiende community en laat uw scale-up sneller groeien met maximaal € 100.000 gratis cloudtegoed en 1-op-1 overleg met engineering.
Definitie van een scale-up
Scale-ups hebben meestal een bestaand product of een bestaand dienstenaanbod dat in de markt is gevalideerd. Ze hebben ook een duidelijk gedefinieerde doelgroep. Zij hebben vaak een duidelijk concurrentievoordeel ten opzichte van andere spelers in hun sector en zij zijn erop gebrand hun reikwijdte te vergroten en hun marktaandeel te vergroten.
In tegenstelling tot start-ups, die vaak gericht zijn op het aantrekken van kapitaal en vroege gebruikers, zijn scale-ups typisch meer gericht op operationele efficiency, omzetgroei en winstgevendheid. Ze hebben een ervarener team met een duidelijke taakverdeling en gespecialiseerde rollen. Zij hebben vaak ook een gestructureerdere besluitvorming en strakker risicomanagement.
Samenvattend is een scale-up een bedrijf dat met succes de vroege groeistadia heeft doorlopen en een punt bereikt heeft waar het operationeel kan opschalen en duurzaam kan gaan groeien. Scale-ups zijn een belangrijke aanjager van economische groei, omdat ze banen scheppen, omzet genereren en nieuwe producten en diensten op de markt brengen.
OVHcloud start-ups
Ik hou van start-ups, ik ben dol op hun snelheid, met ’s ochtends alleen een idee en alles draaiend aan het eind van de dag. Start-ups zijn innovatie en ik hou van innovatie.
Octave Klaba, oprichter van OVHcloud en de ondernemer in het hart van OVHcloud
Start-ups en scale-ups: wat is het verschil?
Een start-up is een nieuw opgericht bedrijf dat nog bezig is met het ontwikkelen en testen van zijn producten of services. Dit kan ook gebeuren met de hulp van een startup incubator of een business accelerator. Start-ups zijn meestal klein en richten zich op het vinden van een duurzaam bedrijfsmodel, fondsenwerving en het opbouwen van een klantenbestand.
Een scale-up is daarentegen een gevestigder bedrijf dat al een levensvatbaar bedrijfsmodel heeft gevonden en gericht is op het snel uitbreiden van zijn activiteiten. Scale-ups maken meestal een periode van aanzienlijke groei en expansie door met als doel de omzet, het klantenbestand en het marktaandeel te vergroten.
Kortom, een start-up is een nieuw en onbeproefd bedrijf, terwijl een scale-up een gevestigd bedrijf is dat zich richt op groei en expansie.
Case study’s
Ontwikkelingsstadia van start-up naar scale-up
De ontwikkelingsstadia van een start-up naar een scale-up kunnen verschillen, afhankelijk van de sector, het bedrijfsmodel en andere factoren. Er zijn echter een aantal generieke stadia die de meeste start-ups tijdens hun reis naar een succesvolle scale-up doorlopen:
- Idea/Concept Stage: Dit is de eerste fase waarin een ondernemer een idee of een concept voor een bedrijf bedenkt.
- Seed Stage: In dit stadium begint de ondernemer aan het bedrijfsidee te werken. Er wordt een prototype of een minimaal levensvatbaar product (“minimum viable product” of MVP) gecreëerd. Bij deze fase hoort vaak het aantrekken van fondsen bij angel investors of durfkapitalisten en het leggen van contacten met andere facilitatoren binnen het ecosysteem van het bedrijf.
- Early Stage: In dit stadium heeft de start-up een levensvatbaar product of levensvatbare service en begint het omzet te genereren. De nadruk ligt op klantenverwerving en het creëren van de juiste fit tussen product en markt.
- Growth Stage: In de groeifase heeft de start-up een solide klantenbasis en breidt het de activiteiten verder uit. In dit stadium kan het gaan om uitbreiding naar nieuwe markten, het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten en het inhuren van extra personeel.Dit vertaalt zich naar omzetgroei en het scheppen van werkgelegenheid. In dit stadium wordt een start-up als een scale-up gezien. Een typische scale-up heeft Series-A funding of verder.
- Expansion Stage: In dit stadium breidt de start-up snel uit en worden nieuwe markten betreden. De nadruk ligt op het opbouwen van een duurzaam bedrijfsmodel en op het optimaliseren van activiteiten voor groei.
- Scaleup Stage: In dit stadium is de start-up een succesvol en gerenommeerd bedrijf geworden met een sterke marktpositie en een bewezen businessmodel. In deze fase ligt de nadruk op het verder opschalen van het bedrijf en het handhaven van zijn marktpositie.
Deze stadia zijn niet altijd lineair en kunnen overlappen of in een andere volgorde gebeuren, afhankelijk van de unieke omstandigheden van de start-up.